Forside Sundhed E-cigaretter? Er det passiv rygning?

E-cigaretter? Er det passiv rygning?

805
0
DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Kære Brevkasse.

Jeg har gennem mange år været aktiv ryger. Mit forbrug svinger meget. Da jeg var helt ung og arbejdede på fabrik – ja, det var i den tid, hvor man måtte ryge indendøres – kunne jeg snildt ryge 40 Cecil om dagen, men nu hvor vi rygere har fået det lidt sværere, er mit forbrug da også faldet. Jeg tror måske, at jeg ryger en pakke cigaretter om dagen. Men… og her kommer det store men, for jeg ved jo godt, at det ikke er helt sundt for mig.

Nu er situationen altså den, at mine børn har givet mig børnebørn. Og selvom jeg fortryder, at jeg tidligere har udsat mine egne børn for passiv rygning, så skal det altså overhovedet ikke være tilfældet ved mine børnebørn. Derfor overvejer jeg at skifte over til E-cigaretter. Men dem hører man jo også lidt om, og jeg spørger derfor: Skader E-cigaretter min omgangskreds, og er det ligefrem bedre for mig også?

Hilsen Kent fra Taastrup.


Svar:

Hej Kent.

Som gammel ryger ved jeg selv, hvor svært I – det rygende folk – har fået det over det de senere år. Det er bestemt ikke nemt at være jer, men på den anden side, så er passiv rygning også skadeligt, så det er nok godt nok, at der kom lidt restriktioner på den slags? Det skal jeg lade stå ubesvaret hen.

Men når det kommer til E-cigaretter og for den sags skyld også den væske der ryges, så er det stadig sundhedsskadeligt at benytte. Men de er angiveligt ikke lige så skadeligt som cigaretter. En undersøgelse fra de britiske sundhedsmyndigheder siger, i følge Tv2 Nyhederne, at det er 95% mindre skadeligt at benytte e-cigaretter, men så er det også vigtigt, at du faktisk stopper med at ryge også.

Sørg også for, at den e-væske du investerer i, har høj kvalitet. For mange ungersøgelser viser, at de skadelige effekter svinger meget fra det ene til det andet mærke.

Generelt er der også tale om en trend, som er forholdvis ny, og derfor er indsigten i de langtidsbaserede skader markant mindre end ved traditionelle cigaretter.

Og så til det sidste. Passiv rygning ved e cigaretter skader også, men de skader markant mindre end ved cigaretter, så overvej du om måske tyggegummi er vejen frem og ellers er det bare at dampe løs.

De bedste hilsner

Jørn B.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/e-brevkasse.dk/public_html/wp-content/themes/Newsmag/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

EFTERLAD ET SVAR